Пн-Пт 9:00 - 20:00

Сб 09:00-18:00

м. Луцьк, вул. Олеся Гончара, 3

Вчимося правильно вмиватися

Навчитися правильно умиватися не завадить нікому. Адже така проста процедура є основою щоденного процесу догляду за шкірою обличчя.

У переліку процедур догляду за шкірою обличчя, умивання багато хто вважає проміжним, що не вимагає особливої уваги, процесом. Адже нічого складного робити не треба – намочити обличчя водою, намилити, змити. І деколи навіть засіб для вмивання багато хто спеціально не підбирає, а використовує звичне мило.

Однак, недбале ставлення до процедури вмивання може призвести не тільки до відчуття сухості і стягнутості шкіри, але і до серйозних дерматологічних проблем. Уникнути цього допоможе дотримання простих правил вмивання, які подарують вам здорове, красиве і чисте обличчя.

Вмиваємося правильно!

Чисті руки. Перед кожною процедурою краси треба мити руки! Якщо цього не зробити, ви лише додасте бактерій та рознесете їх по обличчю. Здається, що все дуже просто, але на практиці не всі дотримуються цього правила.

Знімайте косметику до вмивання. Косметологи не перестають наголошувати: демакіяж і вмивання — два окремих етапи очищення. Особливо, якщо ви наносите макіяж в декілька шарів або користуєтесь водостійкими засобами. Наносячи засіб для вмивання на косметику, ми розмазуємо її по обличчю разом з пилом та шкірним жиром і забиваємо усім цим пори. А опісля такого «вмивання» ми ще наносимо крем. Результат — нездоровий колір обличчя, забиті пори та акне. Тому спочатку знімайте макіяж за допомогою міцелярної води, лосьону, крему, молочка тощо, а потім вже вмивайтесь.

Температура води. Контрастні процедури корисні для шкіри, але у всьому слід знати міру. Це означає, що не слід починати умивання з використання дуже гарячої або дуже холодної води. Особливо це стосується моментів, коли температура вашої шкіри істотно відрізняється від нормальної (наприклад, переохолодження після довгої прогулянки взимку або «палаюча» шкіра після перебування на пляжі). Процедура вмивання з дуже різкою зміною температур приведе до лущення, запалень та при регулярному повторенні викличе рецидив хронічних захворювань, якщо такі мали місце раніше. Постарайтеся починати умивання водою, яка лише на декілька градусів відрізняється від температури вашої шкіри. А якщо ви хочете провести контрастне вмивання, то відштовхуйтеся від початкової температури дуже акуратно і поступово, давайте шкірі звикнути до кожного етапу змін.

Вмивання. Не варто поспішати — приділіть достатньо уваги вмиванню. Для цього спіньте спеціальний засіб для вмивання на долонях та нанесіть на шкіру круговими рухами. Півхвилини–хвилину обережно помасуйте обличчя. Дотримуйтеся масажних ліній і не намагайтеся фанатично терти шкіру. Сучасні засоби дозволяють зробити обличчя чистим і позбутися від ороговілих частинок, лише злегка помасажувавши обличчя. Регулярне сильне тертя може привести до механічних пошкоджень шкіри, запалень і навіть раннього старіння. Ретельно змийте засіб та прослідкуйте, щоб на шкірі не було залишків ПАВів — вони здатні викликати запалення, подразнення, забивають пори.

Щітки, спонжі, губки. Такі допоміжні засоби добре підходять для очищення жирної шкіри з посиленим ороговінням верхнього шару (гіперкератозом). Ні в якому разі не користуйтесь ними при акне — так ви лише рознесете подразнення по обличчю! Якщо користуєтесь спонжами чи щітками, добре промивайте та просушуйте їх після кожного використання. Чим частіше ви змінюватимете спонж, тим краще (оптимально — кожен тиждень). Інакше ви ризикуєте перетворити допоміжний засіб на розсадник мікробів та збірник відмерлих клітин і засобу для вмивання.

Витирання обличчя. Чудовий варіант для витирання — паперові рушники. Якщо користуєтесь звичайним рушником, міняйте його, як мінімум, двічі на тиждень. Після вмивання не варто терти обличчя — обережно промокніть його рушником. Обличчя «не любить» коли його розтирають, адже це приводить до лущення і пошкоджень верхнього шару епідермісу. Далі бажано протерти лице тоніком — це допоможе вирівняти рН-баланс шкіри після контакту з водою.

Чисте обличчя з «правильною» косметикою

Вмиватися треба за допомогою косметики, яка підходить саме вам. На сьогоднішній день виробники косметичних засобів пропонують безліч пінок, гелів і мила, тож, щоб не заплутатися в даному різноманітті, вибирайте косметику, орієнтуючись на свій тип шкіри. Тільки в такому випадку свіже та чисте обличчя завжди буде сяючим і красивим.

Жирна шкіра обличчя. Для жирної, схильної до утворення акне, шкіри підійдуть засоби, до складу яких входить саліцилова кислота. Саліцилова кислота має антисептичну дію, тому активно допомагає «підсушити» вугри і запалення, позбавитися від жирного блиску. Однак, якщо ваша шкіра не вимагає спеціального лікування, вибирайте засоби зі слабким вмістом саліцилової кислоти (0,5-1%), щоб не викликати подразнення і запалення.

Суха шкіра. Для сухої шкіри підбирайте неконцентровані засоби. Відмовтеся від мила, віддавши перевагу гелям (злегка розведеним водою) і пінкам. Вибирайте засоби, до складу яких входять зволожуючі компоненти (масло ши, гліцерин і вітамін Е) і натуральні антисептики (ромашка, календула). Також суха шкіра «любить» м’яку воду. Для цього використовуйте для вмивання попередньо заморожену і розтоплену або кип’ячену воду.

Нормальна шкіра. Найбільш «некапризною» є нормальна шкіра, хоч це і не означає, що не потрібно правильно дбати про неї. Умивайтеся, використовуючи м’які гелі, пінки, гліцеринове мило. Якщо шкіра тимчасово виявляє схильність до конкретного типу роздратування, використовуйте засоби для виключення цього типу проблем. Якщо на шкірі з’являються подразнення, пов’язані з механічним впливом, придбайте засоби, до складу яких входять «заспокійливі» інгредієнти, наприклад, лаванда.

Чутлива шкіра. У догляді за чутливою шкірою вибирайте засоби з позначкою «гіпоалергенний». Також підійде дитячий засіб для купання/вмивання. Бажано, щоб він не містив віддушок та не був неприродного кольору.

Як часто слід вмиватися

Вмивати обличчя слід два-три рази на день. Оптимальна кількість залежить від пори року і ступеня забрудненості. Адже часте умивання призводить до пересихання шкіри, знищення природного жирового балансу. Рідкісне умивання, в свою чергу, призводить до забруднення шкіри, закупорки пор і, як наслідок, дерматологічних проблем. Краще дотримуйтесь «золотої середини».

Дехто вважає, що вранці достатньо вмитися простою водою, а на ніч — зі спеціальним засобом. Але косметологи говорять, що це неправильно, адже клітини шкіри вночі відмирають з такою ж інтенсивністю, як і вдень (біля 30 тис. кожної хвилини!), тому вмивайтесь спеціальним засобом зранку та ввечері.